Actueel

het laatste nieuws over Q-cape

Q-cape: ,,Zuid-Afrikaanse pompoen smaakt naar meer’’

Met de introductie van biologische oranje pompoenen uit Zuid-Afrika biedt Q-cape de retail in Nederland en Duitsland een duurzaam en smaakvol product. Volgens directeur Leo Stoker van het Dronter handelshuis biedt de teelt voordelen ten opzichte van die in Europa en Zuid-Amerika.

De eerste zeecontainers met het oranje product worden begin Februari verwacht in Nederland. De pompoenen worden direct na aankomst gewassen en gesorteerd in Flevoland. Het handelshuis heeft van oudsher goede contacten met groente- en fruittelers in Zuid-Afrika. Q-cape bezoekt met regelmaat deze productiebedrijven om goede afspraken te maken over de teelt, levering en de organisatie. De voordelen zijn groot. Allereerst is het klimaat in Zuid-Afrika ideaal volgens Stoker. “We hebben daar samenwerkingen in verschillende teeltgebieden, met elk hun eigen subklimaat. Dat leidt er toe dat we over een langere periode goede omstandigheden hebben voor de teelt. We kunnen dus een stabiele kwaliteit aanbieden. De smaak van de Zuid-Afrikaanse pompoen is lekker zoet en daarmee erg smaakvol.”

Verantwoord telen en werken

Q-cape kijkt niet alleen naar het eindproduct; ook het proces en de omstandigheden moeten verantwoord zijn. Zo voldoet de teelt aan de Europese kwaliteitsnormen en werkt het personeel op de bedrijven onder nette omstandigheden. Bijkomend voordeel is dat de transporttijd korter is dan bij de import uit andere werelddelen met gelijke omstandigheden. Stoker verwacht een snelle groei in de samenwerking: “De vraag naar dit gewas neemt toe. Het is een eerlijk product waarvan de consument steeds meer mogelijkheden ziet om te gebruiken. Het is niet meer alleen de soep, ook kun je het prima verwerken in je salade of op de barbecue.”

 

 

10-10-2017